Milujete špagety a do Talianska je to ďaleko? Špagetérie SiJa na Mariánskom námestí v Žiline vám ponúkne taký gurmánsky zážitok, že na návštevu Apeninského polostrova aj zabudnete.
Špagetéria Sija na Mariánskom námestí v Žiline je synonymom chutných domácich cestovín, výborných talianskych a slovenských omáčok a príjemnej útulnej atmosféry v samotnom srdci Žiliny. „Mnohí sa nás pýtajú, prečo sme začali podnikať v oblasti gastronómie, my im odpovedáme, že sme mali potrebu vytvoriť niečo nové a nezvyčajné. Niečo, čo by dýchalo rodinnou atmosférou, domácou kuchyňou a zároveň dopĺňalo to, čo v Žiline absentovalo. Respektíve, čo sa varilo akože popri niečom,“ vysvetľuje Silvia, spolumajiteľka reštaurácie.
Fungujú už rok
Nápad otvoriť v centre krajského mesta reštauráciu, kde by sa pripravovali jedlá najmä z cestovín, zrealizovala spolu so svojím partnerom Jánom pred necelým rokom. Reštaurácia SiJa, ktorej názov je odvodený od začiatočných slabík krstných mien oboch majiteľov, tak v októbri oslávila svoj prvý rôčik.
„Filozofiou špagetérie je, aby sa naši zákazníci cítili u nás ako doma. Uvoľnene, pohodlne a bezpečne. No a zároveň sme dbali na to, aby sa to páčilo aj nám samotným. Stavili sme na domácu poctivú kuchyňu, pričom sa zameriavame skôr na kvalitu jedla ako kvantitu,“ vysvetľuje ideu Špagetérie SiJa Silvin partner a spolumajiteľ reštaurácie Ján.
Domáce cestoviny zo semolinovej múky
Neočakávajte klasický jedálny lístok. Ako obaja majitelia vysvetľujú, ich ponuka jedál nie je ako kniha. Základné jedlá obmieňajú cez týždeň novinkami a rôznymi špecialitami. Cestoviny zo semolinovej múky, dovážanej priamo z Talianska, vyrábajú pomocou špeciálneho stroja priamo pred očami zákazníkov. „Náš slogan znie: „Čerstvé, zdravé, chutné. Priamo u nás vyrobené. Snažíme sa preto všetko, čo sa dá, vyrobiť priamo u nás. To znamená vlastné cestoviny, ráno upečené ciabatty a koláče,“ hovorí Silvia.
Aby toho nebolo málo, obaja majitelia absolvovali v Taliansku špeciálny kuchársky kurz, aby sa naučili pripravovať preslávenú taliansku „pastu“ s chutnými tunajšími omáčkami. K pravému jedlu á la Repubblica Italiana ponúkajú aj talianske vínko, taliansku kávu či domáci dezert. „Špagetéria SiJa nie je o noblese, bielych rukavičkách či vychýrených kuchároch. Je o obyčajných ľuďoch, jednoduchých jedlách a radosti z toho, čo robíme. Ale budeme radi, ak sa o tom presvedčíte sami. Či už na raňajkách, obede alebo večeri,“ pozývajú do špagetérie sympatickí majitelia.
Špagetériu Sija nájdete na Mariánskom námestí 29/6 v Žiline. Dennú ponuku jedál z domácich cestovín si môžete pozrieť TU a život špagetérie sledovať aj na Facebooku.
Do špagetovania ?
Pozrite si jednoduchý recept na vynikajúce špagety s proscuitto- smotanovou omáčkou. Zvládne ju naozaj každý a zalizovať sa budete až za ušami ? Varí spolumajiteľka špagetérie a šikovná kuchárka v jednej osobe – Silvia.